vrijdag 12 juli 2013

De bevrijding van het mystieke hart

Lezing met oefening en meditatie

La Verna, Amsterdam, zaterdag 28 sept. 2013

Leven vanuit je hart, naar de stem van je hart luisteren en doen wat je hart je ingeeft - willen we dat niet allemaal? En het kàn nog ook, maar daar gaat wel iets aan vooraf: eerst moet er ons 't één en ander vàn het hart.


Diverse spirituele tradities uit Oost en West leggen zich toe op oefening en meditatie als weg tot bevrijding van het mystieke hart, de ruimte rechts van het orgaan hart. Als ons oude 'ik' die ruimte in de borstkas niet langer bezet houdt, kan daar een nieuw bewustzijn geboren worden.

In bijvoorbeeld westers-alchemistische en boeddhistisch-taoïstische tradities wordt naar deze innerlijke vernieuwing verwezen als de 'nieuwe', 'tweede' of 'geestelijke' geboorte. In christelijke tradities verwijst de symboliek van het Kerstverhaal hiernaar: de geboorte van het Christuskind in de ruimte van ons mystieke hart.

Wat gaat hieraan vooraf? Wat er er nodig om het Christuskind in je mystieke hart geboren te kunnen laten worden? Een transformatieproces van lichaam, ziel en geest als één geheel  - precies datgene waarom het gaat op de innerlijke weg, het spirituele pad.

Deze lezing met dia's, en met oefening en meditatie, is een introductie tot de cursus 'Mediterend naar Kerstmis' (zie hierboven) maar kan ook afzonderlijk worden bijgewoond.La Verna, Franciscaans klooster en centrum voor spirituele ontwikkeling, Amsterdam
Entree € 15,-. Aanmelding via www.laverna.nl