dinsdag 16 juni 2020

Word je bewust van je ware identiteit

en bevrijd je van misleidende identificatiesHet kortgeleden verschenen  zomernummer van het tijdschrift Mantra (23) heeft als thema: 'Identiteit'. Daar is tegenwoordig veel over te doen. Woorden als 'identiteit', 'persoonlijkheid' en 'individualiteit' worden vaak slordig en door elkaar heen gebruikt. Maar die termen betekenen geenszins hetzelfde, en discussies over onze 'eigen' identiteit gaan meestal over identificaties - 'dingen' waarmee mensen zich vereenzelvigen.

Wij zijn niet wat we denken. En je persoonlijkheid is meer een kwestie van wat je doet dan van wat je bent. Je kunt je identificeren met wat je maar wilt - je beroep, je lidmaatschap van een club, je huidskleur, je nationaliteit, je voorkeur voor het één of je hekel aan het ander, enz. enz - maar dat is allemaal niet wat je bent en het maakt je evenmin tot dat wat je wel bent.

Wees of wordt een vrij mens en laat al die identificaties los! Het zijn valse identiteiten. Lees er meer over in mijn bijdrage aan dit nummer van Mantra, onder de titel De oceaan in de druppel - De paradox van identiteit en individualiteit.

Losse nummers van Mantra zijn te bestellen via www.MagVilla.nl , en verkrijgbaar bij enkele gespecialiseerde boekhandels: De Boekerij in Zutphen, De Kraanvogel in Culemborg en De Kleine Monnik in Winschoten
Voor abonnementen: abonnement@edicola.nl