woensdag 9 mei 2012

Lezing : Kundalini en de verlichting van het lichaam

Vrijdag 8 juni, Vondelkerk, Amsterdam

Lezing met dia's en meditatieve ontspanningsoefening door Peter Kampschuur, m.m.v. Hennie van Riel (digital assistance). Een prikkelend verhaal over zin en onzin van ‘kundalini-ontwaken’, bewust- en éénwording, en het verband tussen spiritualiteit en energie. Met beelden wordt duidelijk gemaakt wat er nodig is om je energielichaam in harmonie te krijgen. En, voor wie durft los te laten: een diepgaande, aardende meditatieve adem-ontspanningsoefening.

Alles wat je ervaart hangt er vanaf hoe je energie stroomt en straalt, of stagneert - ook je zelfbewustzijn en ‘verlichting’, wat je daar ook maar onder verstaat. In ons bekken bevindt zich een bron van sterk geconcentreerde kracht, in India ‘Kundalini’ genoemd. Op de juiste wijze circulerend draagt zij bij aan bewust- en heelwording. Maar die naam ‘kundalini’ is berucht: dezelfde energie kan ook lichamelijke ontregelingen teweegbrengen, en zelfs ernstige psychische crises. De achtergrond ligt vaak in een ongeluk(je), zoals een val op het staartbeen. Of in heftige emoties, een psychotrauma of uitputting. Maar ook een onjuiste beoefening van yoga, meditatie of andere vormen van ‘bewustzijnstraining’ kan tot grillige kundalini-problemen leiden.

Hoe ga je om met de oerkracht uit je eigen bekkenbron? En hoe verbind je die kracht met de energie uit de grote kosmische Bron zonder de grond onder je voeten te verliezen? Dat zijn de hamvragen op weg naar de enige verlichting die tijdens dit leven verkrijgbaar is: de verlichting van het lichaam.

Na de lezing en de meditatieve energie-oefening kun je nog lekker swingen ook: om 20.30 is het, onder auspiciën van Rishis.nl, Full Moon Party met de dj's Esta Polyesta en Tommy van Huystee (techno, house, experimentele dance & world music).

Drs. Peter Kampschuur werkt als psycholoog, ademtherapeut en meditatieleraar. Hij heeft een individuele praktijk, geeft cursussen, publiceerde veel tijdschriftartikelen, o.a. in Prana, en de boeken De man zonder navel – de nieuwe tijd tussen zin en onzin en (met Ad van Beckhoven) Spiritualiteit en energie: de kundalini-kwestie (uitg. Synthese, Rotterdam, 2e dr. 2010).

Aanvang lezing: 19.00 uur. Entree lezing + party: € 30,-.

Inschrijving is nodig, bij: www.rishis.nl/nl/upcoming-events/eventsView/_name_full-moon-party-met-dj-tommy-dj-esta-poylesta-170/